Lucruri de știut despre sistemul de vacanță în Belgia!

07-12-2023
Things to know about holiday system in Belgium!

Indemnizație de vacanță

Interim:

Pentru cei care lucrează cu contract de muncă tempor, indemnizația de concediu poate fi plătită în salariu săptămânal (White-Collar) sau o dată pe an (Bleu-Collar), în funcție de sectorul în care lucrați.


Blue-Collar:

Muncitorii primesc, de obicei, echivalentul a 15,38% din câștigurile lor anuale brute din anul calendaristic anterior. Banii de vacanță pentru muncitori sunt plătiți de obicei în mai sau iunie.

White-Collar:

Pe de altă parte, angajații își primesc banii de concediu în mod diferit. În loc de un procent fix din salariul lor anual, angajații primesc salariul lor integral în timpul concediului anual și o sumă suplimentară în lunile de vară.

Cum să vă verificați zilele de concediu?

Este foarte important să fiți conștienți de zilele de concediu! În acest fel, știți câte zile mai aveți și puteți planifica când doriți să le folosiți. Puteți oricând să solicitați certificatul de vacanță prin RJV sau ONVA.  De asemenea, este valabil doar dacă ați lucrat deja în Belgia în anul precedent.

https://www.rjv.be/nl/arbeiders/vakantieduur  sau  https://www.onva.be/fr 

Vacanța tinerilor

Dacă abia ați început să lucrați și nu ați acumulat încă zile pentru a vă lua concediu, nu vă stresați! Pentru asta există concediile pentru tineri. Puteți să vă luați concediu, iar RVA/ONEM vă plăti 65% din salariu. Există însă anumite condiții pe care trebuie să le îndepliniți. Mai multe informații interesante puteți găsi aici: https://www.rva.be/burgers/verlof/hebt-u-recht-op-de-jeugdvakantie