Fondul de asigurări de sănătate

12-01-2021
Health insurance

Toți cei care lucrează în Belgia în baza unui contract belgian sunt asigurați împotriva accidentelor de muncă în timpul programului de lucru (și, de asemenea, pe drumul către și de la locul de muncă) de către angajatorul lor. În cazul unui accident de muncă, toate costurile sunt acoperite de către angajator/casa de asigurări a angajatorului.


Dar dacă ne îmbolnăvim în weekend sau avem gripă și trebuie să consultăm un medic? Cine ne rambursează? Veți găsi mai jos câteva informații de bază despre asigurarea de sănătate în Belgia.

Fondul de asigurări de sănătate.

În Belgia, o asigurare obligatorie de sănătate este administrată de fondul de asigurări de sănătate, cunoscut în mod obișnuit ca fond de boală. Toți cei care lucrează în Belgia sunt obligați să se înregistreze la o casă de asigurări de sănătate (așa-numita mutuel).

Această asigurare rambursează o parte din costurile medicale recunoscute de Instituția Națională de Asigurări Sociale (RIZIV). De asemenea, plătește și în caz de incapacitate de muncă. În Belgia, orice rezident se poate înregistra la una dintre casele de asigurări de sănătate recunoscute. Asigurarea de sănătate belgiană costă aproximativ 10 EUR pe lună. Această sumă poate varia ușor în funcție de compania de asigurări pe care o alegeți.

Ce se întâmplă dacă nu mă înregistrez la casa de asigurări de sănătate?

Dacă nu vă înregistrați, va trebui să plătiți toate costurile legate de proceduri medicale, tratament, medicamente, spitalizare sau alte servicii de sănătate din Belgia. De asemenea, nu veți avea dreptul la remunerație în caz de boală prelungită, supliment de naștere etc.

Care sunt beneficiile mele dacă mă înregistrez?

Fondul de asigurări de sănătate acoperă o parte foarte mare din costurile programărilor medicale, anumite medicamente, o parte din costurile în caz de accident, o parte din salariu în caz de boală etc.

Vor fi rambursate toate costurile de tratament pentru pachetul de asigurare de bază?

Nu. Dacă vă aflați în spital, este posibil ca beneficiile dumneavoastră de asigurări de sănătate să nu fie suficiente. Este foarte recomandat să achiziționați o asigurare suplimentară de spital – este un pachet care acoperă spitalizarea și costurile aferente. De asemenea, costurile tratamentului stomatologic si ortodontic nu sunt rambursate integral prin pachetul de asigurare de bază, în funcție de cât de complicat este tratamentul. Pentru asta sunt pachetele precum „Dentalia” sau „Hospitalia”. Sfera serviciilor pentru care se rambursează costurile și detaliile pachetelor individuale de asigurare variază în funcție de asigurător.

Lucrezi prin Accent și ai dori mai multe informații sau ajutor cu aderarea la fondul de asigurări de sănătate? Contactați-vă consultantul!

Dacă nu lucrați prin Accent, puteți contacta direct una dintre companiile de asigurări, cum ar fi, de exemplu: Partena, Mutualitatea Creștină (MC), Bond Moyson etc.