Cele mai căutate meserii în Belgia în 2023

07-12-2023
Most needed job

În fiecare an, Actiris și Forem identifică acele meserii care devin "meserii în deficit". VDAB face același lucru în Flandra. Meseriile în deficit sunt acele meserii pentru care există un număr insuficient de solicitanți de locuri de muncă (deficit de forță de muncă).


Funcțiile critice, pe de altă parte, sunt meserii pentru care există suficienți solicitanți de locuri de muncă, dar dificultățile de recrutare pot fi atribuite condițiilor de muncă, aspectelor calitative (calificări necesare, experiență necesară, cunoștințe lingvistice) sau problemelor de mobilitate.

Și în acest an, sectorul Construcțiilor rămâne cel mai afectat. Mai mult, locurile de muncă în construcții și infrastructură sunt foarte căutate. Dăruitori de gresie, Instalatori, Zidari, Electricieni, Tencuitori, Operatori de echipamente, Acoperitori, și alte peste patruzeci de profesii sunt căutate în mod deosebit de către companiile belgiene de recrutare.

Pe locul doi, avem sectorul Industrial. Cu aproape treizeci de ocupații foarte căutate, întâlnim Tehnicieni, Sudori, Mecanici, Operatori și mulți alții.

Pe locul trei, Horeca (Hoteluri, Restaurante, Cafenele) și Turismul reprezintă aproximativ cincisprezece meserii diferite. Aici intră roluri precum Animatori, Chefi de partidă, Cofetari, Ajutoare de bucătar, Chelneri, Atendenți și altele.

Alte sectoare afectate includ Alimentația (Măcelari, Patiseri, Măcelari), Comerțul (Achiziționeri, Opticieni, Manageri de vânzări, Reprezentanți tehnico-comerciali), Mecanică auto, Sănătatea și Serviciile Sociale.

Pe baza listei de meserii în deficit din 2023 furnizată de Oficiul Național pentru Ocuparea Forței de Muncă (ONEM), găsim următoarele zece meserii deficitare:

1. Muncitori acoperișuri

2. Dulgheri/ Zidari

3. Muncitori în construcții de drumuri și canalizări

4. Tâmplari

5. Sudori

6. Cofetari/ patiseri și chef bucătari

7. Tehnicieni în încălzire centrală

8. Montatori și tehnicieni aer condiționat/ HVAC

9. Operatori utilaje de construcții

10. Electromecanici

Agenția noastră de recrutare vă poate ajuta să găsiți un loc de muncă în aceste domenii și multe altele. Dacă doriți mai multe informații, vă rugăm să ne contactați prin intermediul www.accentjobs.be.